Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Η Γιορτή του Αγ.Πνεύματος

Η Γιορτή του Αγ.Πνεύματος στους Αμπελόκηπους Καστοριάς
:Δευτέρα 8-6-2009


Στο μικρό Εξωκκλήσι Αγ.Πνεύματος,στη Διασταύρωση του παλιού Κοιν.Δρόμου Αμπελοκήπων-Μηλίτσας,κοντά στη Γέφυρα στο ποτάμι, καθιερώθηκε πλέον κάθε χρόνο τέτοια μέρα να τελείται Θεία Λειτουργία για τη γιορτή του Αγ.Πνεύματος.

Το εκκλησάκι,ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της γιαγιάς Γρηγόραινας(¨Γκόλαινας") το 1991,με δωρεά της οικογένειάς της και των συγγενών της (Τερψόπουλου Μιχάλη-Ρουσκόπουλου Νίκου),μετά από "ονειρο" που είχε δεί η γιαγιά και το "τάμα" που είχε κάνει σχετικά.
Δίπλα στην ίδια θέση, υπάρχει και παλιότερο μικρό εκκλησάκι που κτίσθηκε από τον Νάτση Κοβάτση-Δημητρίου(παππού Χρ.Νικόπουλου ,πατέρα της μάνας του Ελευθερίας Νικοπούλου) το 1926 προς τιμήν της Παναγίας,κι αυτός έπειτα από "ονειρο" που είδε την Παναγία και του έδειξε τον τόπο.Ο ίδιος φύτεψε τότε και το Πλατάνι που βρίσκεται εκεί μέχρι σήμερα.
Η Θέση ήταν ένα κομβικό σταυροδρόμι για τους κατά πλειοψηφία αγρότες συγχωριανούς μας ,αλλα και Μηλιτσιώτες, που περνούσαν πηγαίνοντας στον Κάμπο στα χωράφια ή στο παζάρι στην Καστοριά ή Αργος ή στο Μύλο για "άλεσμα" ή γύριζαν από "οργωμα"με το "ζευγάρι τα βόδια"και έκαναν μια στάση εκεί στο εικονοστάσι.Βλέπουμε λοιπόν δυό παρόμοιες ιστορίες ("ονειρο",θέση για εκκλησάκι,τάμα κλπ) πράγμα που δείχνει την κοινή αντίληψη για την ιερότητα του χώρου και την "ευσέβεια" των κατοίκων του χωριού.
Το μέρος ευπρεπίστηκε πέρισυ,με φροντίδα του Εκκλησ.Συμβουλίου Αμπελοκήπων, με καλαίσθητη ξύλινη περίφραξη και αποτελεί μια δροσερή στάση για τους πεζοπόρους διαβάτες και τους προσκυνητές.
Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο παπα Γρηγόρης Τερψόπουλος,εγγονός της κυρά Γρηγόραινας,ένας χωριανός μας παπάς, πολύ αγαπητός,που αναμένεται να έλθει πλέον στο χωριό,όταν με το καλό συνταξιοδοτηθεί ο παπα Νικόλας.
Μετά την Λειτουργία,το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο,με την βοήθεια και άλλων συγχωριανών πρόσφερε κεράσματα(πίτες,γλυκά,αναψυκτικά κλπ) για την γιορτή, στο πολυπληθές εκκλησίασμα από χωριανούς αλλά και κατοίκους από την γύρω περιοχή αλλά και από άλλα χωριά.

Το Εξωκκλήσι Αγ.Πνεύματος
στη Γέφυρα

παπα Γρηγόρης,παπα Νικόλας
Νίκος Κυριακίδης,Στέργιος
Θωμόπουλος,ψάλτες



το εσωτερικό του ναϊδρίου

αρτοκλασία από τον παπα Γρηγόρη



το εκκλησίασμα ,στην ύπαιθρο




η απόλυση με αντίδωρο



τα κεράσματα της Εκκλησ.Επιτροπής




Χρόνια Πολλά & του Χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου