Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Περπατώντας γύρω από το Χωριό:Τούμπα-Ορμάνι-Ποτάμι

Διασταύρωση "Τούμπα" προς "Ορμάνι"
Περπατώντας γύρω από το Χωριό:
Τούμπα-Ορμάνι-Ποτάμι

      Εχουμε ξαναγράψει για τις δυνατότητες εναλλακτικών διαδρομών περιπάτου γύρω από το χωριό.
       Μια ακόμη διαδρομή για  πρωϊνή πεζοπορία είναι η κατεύθυνση "Πλατεία-Τούμπα-Ορμάνι-Ποτάμι".Αν θέλει κανείς μπορεί να την επεκτείνει,λίγο μακρύτερα, ως διαδρομή επιστροφής με "Ποτάμι-Γέφυρα Ορμάνι-Γραμμή-Αη Νικόλας-Παλιό Πηγάδι-Γέφυρα-Εξωκλήσι-Βρύση-Πλατεία".

Τι βλέπουμε περπατώντας

     Δρόμος:Η ασφαλτόστρωση από εποχής Αποστόλη Δημητρίου, έμεινε σταματημένη  και δεν κάλυψε τα τελευταία οικόπεδα,παρά το ότι ασφαλτοστρώθηκαν στο μεταξύ και αγροτικοί δρόμοι.
Ο δρόμος για Ορμάνι,ευτυχώς διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση με 3Α.
Περιοχή "Τούμπα"
    Η περιοχή "Τούμπα"
: παλιά μόνιμη πληγή "σκουπιδότοπου" παρά τις πινακίδες "Απαγορεύται η Ρίψη Μπάζων-Σκουπιδιών" ,τα τελευταία χρόνια,με την παρότρυνση του Πολιτιστικού Συλλόγου,με προσωπική δουλειά ,είχε καθαριστεί και δενδροφυτευτεί.
   Από κείνη την επιχείρηση δενδροφύτευσης  έμειναν λιγοστά δενδρύλια (7-8) σήμερα και τα αγριόχαρτα  δεν αφήνουν να δεί κανείς αν υπάρχουν σκουπίδια ανάμεσα.

Βοσκότοπος "Ορμάνι"
 Ορμάνι     
 ο παλιός παραποτάμιος βοσκότοπος,όπου έβοσκαν τα ζώα του χωριού (βόδια,άλογα,γαϊδούρια κλπ) έχει ξαναγίνει "Ορμάνι"(=δάσος,τουρκ?) ελλείψει ζώων, αλλά και "σκουπιδομάνι",με την δική μας "φροντίδα".
    Παλιές καρέκλες,παλιά παπούτσια κλπ, εκτίθενται ολόγυρα,θυμίζοντας δυστυχώς τις "κακές μας συνήθειες.....

 
     Αγροκτήματα: η περιοχή έχει εικόνα εγκατάλειψης καλλιεργειών σχεδόν σε όλο το μήκος της παλιάς παραποτάμιας κοιλάδας που άλλοτε ήταν η περιοχή των μπαξέδων των Αμπελοκήπων.Με προσωπική δουλειά είχαν φτιάξει αρδευτικά κανάλια,"δέση"-μικρό φράγμα στο ποτάμι για πότισμα.
     
     Παραμένουν λίγες καλλιέργειες καλαμποκιού,αμπελιών τώρα, με αρδευτικές γεωτρήσεις.Φυτώρια μήλων εγκαταλειμένα από
χρόνια,στον απόηχο των συνεπειών δυσλειτουργίας της κάποτε φιλόδοξης προσπάθειας της ΓΕΟΚ




Ποτάμι:
Το Ποτάμι που άλλοτε ήταν πηγή ζωής για καλλιέργειες-μπαξέδες και ζώα,τώρα  δεν πλησιάζεται στα 15 μέτρα από την δυσοσμία,"βρώμα" λόγω ροής των δήθεν επεξεργασμένων υγρών του Βιολογικού Καθαρισμού ΔΕΥΑΚ.Από την όψη-χρώμα,την δυσοσμία, αλλά και το παχύρευστο της ροής, φαίνεται ότι ο Βιολογικός έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και δεν λειτουργεί όπως θάπρεπε.Προβλέπονταν να εκρέει νερό "κατάλληλο για άρδευση".Εδώ όμως,  μακροσκοπικά φαίνεται ότι πρόκειται περίπου για "αραιωμένα λύματα",  που ρυπαίνουν όλη την περιοχή.Ευτυχώς οι Μπαξιοβάνοι είχαν μεταφέρει προ ετών τις καλλιέργειές τους σε άλλες περιοχές.Φίλος στην Μηλίτσα ,έλεγε προ ημερών ,οτι ήταν αδύνατο να ποτίσει από το ποτάμι,αφού η αντλία του "μπούκωσε" στη λάσπη.

       Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι δεν νοιάζονται.Ο Δήμος Καστοριάς δεν νοιάζεται.Δεν είμαστε και  στην "επικράτειά" του.Ο Βιολογικός όμως ,με τις συνεχείς συνδέσεις νέων οικισμών,έχει μετατραπεί σε Βιολογικό όλου του Νομού Καστοριάς και η κατάσταση λειτουργίας του,εφ όσον δεν συντηρείται κανονικά,(άγνωστο τι προσωπικό διαθέτει γι αυτό η ΔΕΥΑΚ),εγκυμονεί ευρύτερους κινδύνους για την περιοχή.
      Οι κάτοικοι μιλούν με σκωπτική μελαγχολία, ότι απειλούνται με "έκρηξη τσιρλομπίλ" (κατ'ανaλογία με το Τσερνομπίλ)
       Διαβάζουμε τελευταία,διθυράμβους για προγραμματιζόμενα έργα εξυγείανσης της Λίμνης μεταξύ δε  των παρεμβάσεων  είναι και η διευθέτηση του ρέματος Γκιόλι για να "σωθεί" η Λίμνη.
        Τι να την κάνουμε την διευθέτηση και εκβάθυνση της κοίτης,αν δεν λειτουργεί σωστά ο Βιολογικός?Για να ρέουν καλύτερα τα λύματα στο ποτάμι μας?
        Ηδη από ετών ,φίλος συγχωριανός, μου είχε πεί ότι είχε πάει το κοπάδι τα πρόβατά του στο Ορμάνι,κινήθηκαν προς το ποτάμι, αλλά μόλις πλησίασαν,στράφηκαν προς τα πίσω!
         Τώρα δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς στα 15 μέτρα από την "μπόχα".
"Ορμάνι"-Μπάνιο στο Ποτάμι-
θέση "Τρίτα"- 1968-'1969
      Και να σκεφθεί κανείς ότι σ'αυτό το ποτάμι κάποτε κάναμε ,παιδιά μπάνιο,υπήρχαν ψάρια....κρίμα.......

 
    Δεν αρκεί όμως να "μοιρολογούμε" για την κατάντια μας.Το θέμα πρέπει να τεθεί στους αρμοδίους επιτακτικά.Το χωριό μας είναι το πρώτο που δέχεται αυτή την επίπτωση που φυσικά μεταφέρεται και στον Αλιάκμωνα απ'όπου υδρεύονται πόλεις παραπέρα,όπως η Θεσσαλονίκη,αλλά γι αυτό ας νοιαστούν άλλοι Δήμαρχοι,οι δικοί μας όμως ας δούν την δική μας περιοχή.
       Τις τελευταίες μέρες υπάρχει κάποια βελτίωση στην δυσοσμία και στο χρώμα του νερού,ίσως να βελτιώθηκε η λειτουργία ,αλλά αυτό φυσικά δεν αρκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου