Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ:Αη Σουτήρας καναγκιρό στου Χουριό/ 6 τουν Αύγουστου

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ:    Αη Σουτήρας καναγκιρό στου Χουριό/       6 τουν Αύγουστου
 
      Σήμερα ,Μεταμόρφωση του Σωτήρος κατά την Εκκλησία μας.Η Γιορτή στενά δεμένη,από παλιά, με την αγροτική ζωή σε πολλές περιοχές της Χώρας, αλλά και στο Χωριό μας .
     Όπως είναι γνωστό το χωριό μας Αμπελόκηποι,οφείλει το νεώτερο ονομά του στα αμπέλια και στους κήπους-μπαξέδες (**μέχρι το 1927 το όνομα ήταν Σδράλτση-Βλ.σχετ.Αρθρο**).
     Η Εκκλησιαστική Επιτροπή λοιπόν,στη Γιορτή του Σωτήρος 6 Αυγούστου,αναβίωσε το παλιό έθιμο της "Ευλογίας των Σταφυλιών¨,φέρνοντας μια μαλάθα σταφύλια,που στο τέλος της λειτουργίας από τον παπα Γρηγόρη,μοιράστηκαν στο εκκλησίασμα ,μαζί με το αντίδωρο.
     Ας δούμε συνοπτική αναφορά,διήγηση  για το έθιμο, με τον δικό μας "χωριάτικου καναγκιρίσιου τρόπου"
   
     Σαν σήμιρα στις 6 τουν Αύγουστου, που γιουρτάζουμι τουν Αη Σουτήρα,κανάν κιρό,τότι που σχιδόν όλ'  στου Χουριό είχαν που κανα αμπιλάκ'(ι) για του σπίτ',που τα δούληβάμι μι του δικέλ(ι)' στου χέρ',τέτοια μέρα,του δίχους άλλου,τούχαμι "ταγμένου" για καλό,παλιό αντέτ', διάλιγάμι απ'του βράδ',ου καθένας που τ'αμπέλ'(ι) του,που ένα πιάτου σταφύλια,που τα άσπρα,που έφταναν νουρύτιρα,τα "πρώιμα", κι τα πάηναμι στην Ηκκλησιά,στην Παναγιά κι τ'αράδιαζάμι στου Δισπουτικό,να τα διαβάσ'ου παππάς για καλό,που είχαμι καλό μπιρικέτ'.
     Στου τέλους,μιτά την λειτουργία,τα μοίραζάμι στην Ηκκλησιά στουν κόσμου κι ήλιγάμι, ου ένας στουν άλλου: "Χρόνια Πουλλά-Κι του Χρόν' "Καλά Μπιρικέτια".
     Παλιοί "Σουτήρδις" που γιόρταζαν φτη την ημέρα (Ου Σουτήρς του Ρούσκα,ου Σουτήρς του Ντίνη,Θός σκουρέστους τώρα,αλλά μπορεί κι άλλ' που μπουρεί ν'αστουχάω,κι να μι σκουρνάτι) είχαν και τις μαλάθις, μι τις Αρτοι κι του θκό τους του Κρασί , που τα διάβαζιν ου παππάς (ου παπα Γιώργης-για πουλλά χρόνια,Θός σκουρέστουν τώρα) κι στου τέλους τα μοίραζαν στουν κόσμου..
 
     Χρόνια Πουλλά ,μαρ'μάνα μου,να μην αστουχήσω,κι σήμιρα  σ' όλους τους Σουτήρδις,αλλά κι στις Σουτηρίις που γιουρτάζουν-Κι του Χρόν....
 
*Καναγκιρίσια Μαμπέτια/
"Ου Σδραλτσινός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου