Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Παναγιά στο Χωριό '2011

Την Παναγιά στο Χωριό:15 Αυγουστος '2011 στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

      Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η "Παναγιά" τιμάται τον 15 Αύγουστο, σε όλη την Χώρα.Στην Παναγία,η Υμνολογία αλλά και ο λαός μας έχει απονείμει αναρίθμητα προσωνύμια (Μαυριώτισα, Ελεούσα,Μεγαλόχαρη, Παντάνασσα, Γοργοεπήκοος, Γλυκοφιλούσα ....κλπ).
      Στην Παναγία,θεωρώντας την, πιό κοντά στην ανθρώπινη φύση,προσευχόμαστε για την βοήθεια του Κυρίου και Υιού της.
      Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της Ομιλίας του παπα Νικόλα,σταλμένο από τον Δεσπότη Καστοριάς:..."την πάσαν ελπίδα μου, εις σε ανατίθημι,μήτερ του Θεού φύλαξόν με υπό την Σκέπην σου....".
       Πλήθος συγχωριανών και φίλων περιοίκων,χωριανών που ζούν σε άλλες πόλεις, αλλά και στο εξωτερικό, κατέκλυσαν την παλιά μας Εκκλησία της Παναγίας, στην Θεία Λειτουργία,όπου πολλοί "κοινώνησαν".Η Εκκλησιαστική Επιτροπή πρόσφερε στο τέλος, κεράσματα (άρτον και οίνον και γλυκίσματα) και οι χωριανοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές μεταξύ τους.
     Είχε προηγηθεί,στα πλαίσια των εορτασμών,στην ίδια εκκλησία,την Παρασκευή το βράδυ Θ.Λειτουργία-"Αγρυπνία" από τον παπα Γρηγόρη,σε ατμόσφαιρα κατάνυξης , με λιγοστά φώτα από κεριά και ελάχιστες ηλεκτρικές λάμπες, στα ψαλτήρια και στο ιερό.
        Στις Λειτουργικές αυτές εκδηλώσεις κυρίαρχη θέση είχε το Απολυτίκιο της Θεοτόκου:
"Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας,εν τη κοιμήσει τον κόσμον ού κατέλειπες Θεοτόκε.Μετέστης προς την ζωήν,Μήτηρ υπάρχουσα της Ζωής και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη,εκ θανάτου τας ψυχάς ημών"
      

-Προγενέστερο άρθρο Ιστολογίου μας για την Εκκλησία της Παναγίας, με ιστορικό ανέγερσης του Ναού και τους παπάδες μας με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

        Ευχές στην Μαρία,Παναγιώτα,στον Παναγιώτη και τους οικείους τους που γιορτάζουν, αλλά και Ευχή  όλων γενικότερα,η "Παναγιά να βάλει το χέρι της" τις σημερινές δύσκολες μέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου