Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Αγροφύλακες-Δραγάτες

Αγροφύλακες-Δραγάτες-Ντραγάτες-Ντραγαταραίοι

1.Γενικά

Τον παλιό καιρό,τότε που όλοι οι χωριανοί ασχολούνταν αποκλειστικά με την γεωργία και κτηνοτροφία,όπως και στα περισσότερα χωριά της υπαίθρου,ήταν καθημερινή και ολοήμερη η παρουσία των «Αγροφυλάκων».

    H λέξη δραγάτης σημαίνει αγροφύλακας, φύλακας των αγρών. H Αγροφυλακή σαν Υπηρεσία έχει πολυκύμαντη Ιστορία.
   Σκοπός των Αγροφυλάκων,η φύλαξη της αγροτικής παραγωγής,η πρόληψη αγροζημιών από τα ζώα,η προστασία από ζωοκλοπές,η αγροτική ασφάλεια γενικότερα.Αναφέρονται σαν «Αγροφύλακες-Δραγάτες-Ντραγάτες ή και Ντραγαταραίοι»

    Το Σώμα της Αγροφυλακής,ή της Αγροτικής Ασφάλειας ύστερα, (ως υπηρεσία του κράτους οργανώθηκε κατά πληροφορίες με διάταγμα την 31 Δεκεμβρίου του έτους 1836??),έχει ιστορία με πραγματικό ρόλο αγροτικής ασφάλειας αλλά και μελανές σελίδες με σκοτεινό ρόλο με άρηκτους δεσμούς με τον «χωροφύλακα-δυνάστη» της υπαίθρου.
    Συχνά αγροφύλακες κουβαλούσαν κόσμο με μηνύσεις στα δικαστήρια, με προφάσεις για δήθεν αγροζημίες «δια ασήμαντον αφορμήν», άλλες φορές με πολιτικά κίνητρα ή εμπλεκόμενοι σε προσωπικά μικροσυμφέροντα και αντιδικίες.
     Τα όρια της δράσης τους δεν ήταν πάντοτε καθαρά, ενίοτε, αντί να φυλάνε τους αγρούς, αποφάσιζαν (ή διατάσσονταν) να φυλάττουν τάχα Θερμοπύλας, τουτέστιν να επιτηρούν τους συγχωριανούς τους για να διαπιστώνουν, όχι αν κλέπτουν οπώρας, αλλά αν διαβάζουν «εθνοπροδοτικές εφημερίδες».
    Ο δραγάτης γυρνούσε στον τομέα ευθύνης του πάντα ντυμένος με τη στολή του και με κρεμασμένη στον ώμο του μια μεγάλη τσάντα (μάλλον για να "παίρνει" δείγματα για έλεγχο??).
     Οι παλιότεροι θάχουν πολλά να διηγηθούν από προσωπικές περιπέτειές τους.

     Τώρα,μετά την βραχύβια ανασύσταση της Αγροφυλακής,με προσπάθεια να προσλάβει χαρακτήρα «Αστυνομίας Οικολογίας»,ξαναδιαλύεται και το προσωπικό της προσαρτάται στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

******************



2.Αγροφύλακες στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

      Από διηγήσεις ηλικιωμένων,(Ελευθ.Νικοπούλου,Ηλίας Παπαδόπουλος κ.α) συγκεντρώσαμε κάποια στοιχεία για τους παλιούς Δραγάτες του χωριού.

Παλιότερα,υπήρχαν και 2 εποχιακοί Δραγάτες,στην περίοδο της καλοκαιρινής παραγωγής μέχρι την συγκομιδή,τον τρύγο,ειδικά για τα αμπέλια,(αλλά και τα μποστάνια με τα καρπούζια)ένας για κάθε μεγάλη περιοχή αμπελιών.Ενας για τα αμπέλια στην  Δυτική περιοχή από Αη Νικόλα προς Δισπηλιό(περιοχή «Σπαχιλίκι») και ένας για την Βορειο-Ανατολική περιοχή «Αμμος».
Στην πρώτη περιοχή μάλιστα,υπήρχε ειδικά υπερυψωμένη σκοπιά ξύλινη (-«Δραγασιά»=Σκοπιά, παρατητήριο- τεχνική που εφαρμόζονταν και σε άλλες περιοχές πχ.Θεσσαλία,η Φωτο είναι από σχετικό Ιστολόγιο με Θέμα «Δραγασιές») που έδωσε και το τοπωνύμιο «Δραγασιά» στην περιοχή.

 Τους εποχικούς Δραγάτες τους τάϊζαν με την σειρά οι αμπελουργοί και λοιποί κτηματίες.Βέβαια λέγεται ότι τα αμπέλια τα «επιθεωρούσαν» πρώτα οι Δραγάτες,μάλλον να ξέρουν τι φυλάνε.
   Για το βίο και την πολιτεία των παλιότερων δεν έχουμε επαρκή στοιχεία.Οι νεώτεροι υπήρξαν γενικά φιλήσυχοι και έκαναν το καθήκον τους  καλοπροαίρετα.Οι περισσότερες επεισοδιακές ιστορίες που έχουν να διηγούνται οι χωριανοί αναφέρονται πιό πολύ στον "Γκαντούμα" που ήταν από το Κωσταράζι.

Λίστα Αγροφυλάκων του Χωριού

Α)Οι παλιότεροι μέχρι δεκαετία ‘40

1)Τρυφόπουλος Δημήτρης (¨"Μπίντος»)

2)Ρουσκόπουλος Σωτήρης

3)Αρβανίτης Γιώργος

4)Γεωργιάδης Γεώργιος(παπα Γιώργης-πριν γίνει παπάς- υπήρξε εποχιακός Αγροφύλακας στην περιοχή "Αμμος")

Β)Οι νεώτεροι 10ετίες '50-60-70-80 μέχρι σήμερα

5)Τόλιος Θεοχάρης («Γκαντούμας»)

6)Γερόπουλος Βασίλης(«Βάσος του Παύλη»)

7)Γεωργιάδης Κων/νος(«Κώτσιος του Μούτσιε»)

8)Ρουσέλας-Ξανθόπουλος Σωτήρης («του Ντίνη»)

9)Θεοδώρου Παναγιώτης («Μπότης του Σίμου»)

*Ο τελευταίος είναι και ο τελευταίος σημερινός αγροφύλακας.
Μας έδωσε και φωτογραφίες του ως αγροφύλακας,παλιότερες και νεώτερες που μπορείτε να δείτε με ΚΛΙΚ ΕΔΩ Θεοδώρου Παναγιώτης-Αγροφύλαξ

**Σημ:Οσοι έχουν φωτογραφίες από τους υπόλοιπους χωριανούς Αγροφύλακες παρακαλούνται να μας διαθέσουν αντίτυπα για το Ιστολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου